12 simpele meditatie oefeningen om snel weer op te laden

Op dit artikel ben ik best een beetje trots. Ik bedoel, hey… het is gelukt!

En dat voor een meditatie-maagd!

Achter de schermen

Toen mij gevraagd werd of ik een artikel over mediteren wilde maken, moest ik even slikken. Ik heb in mijn leven misschien twee keer een halfslachtige poging tot mediteren gedaan. Dus toen de meditatiedocent vroeg of ik ook mediteerde, moest ik tot mijn schaamte bekennen dat het niet echt mijn ding is. Maar… ik ben er inmiddels wel héél nieuwsgierig naar geworden. En voor de meditatietechnieken in dit artikel hoef je geen úren op een yogamatje te zitten. Dus ik ga nog een poging wagen, drie keer is scheepsrecht!

 

Hier een sneak peak van het artikel:

Je hebt bijna vakantie, maar je bent er nu al zo aan toe… Geen nood: met deze kant-en-klare meditatietechnieken ben je zen in een zucht.

Wat ís meditatie eigenlijk?

Mediteren wordt vaak gezien als iets zweverigs of tijdrovends. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Simpel gezegd is mediteren een manier om te ontspannen door even afstand te nemen van je gedachten, gevoelens en de prikkels van buitenaf. Meditatiedocent Sijbrand Maal (van De Nieuwe Yogaschool) legt het uit: “Je aandacht wordt continu aangetrokken door dingen die je ziet, doet of hoort, maar ook door alles wat je voelt en denkt. Dus zonder dat je het door hebt, stuitert je aandacht alle kanten op. En dat kost veel energie. Door te mediteren leer je jouw gedachten en gevoelens beter te sturen, met als gevolg dat je je minder laat leiden door alle prikkels en beslommeringen van de dag.”

Vooral op drukke (werk)dagen vol stress is je lichaam volop bezig om alle prikkels en indrukken te verwerken. Op dat moment kan je lichaam niet herstellen en opladen. Maar wanneer je slaapt of mediteert, schakelt je lichaam wel over op de herstel- en oplaadmodus. En daarvoor hoef je echt geen uren op een meditatiematje te zitten. Sommige meditatietechnieken hebben al na een paar minuutjes effect! De bekende kleermakerszit (de ‘Lotushouding’ in yogataal) is ook lang niet altijd nodig: mediteren kan ook prima op de wc, op de parkeerplaats, in de auto of terwijl je loopt

7x het bewezen nut van meditatie

  • Het brengt rust in je hoofd.
  • Je wordt bewuster van de gedachten en emoties die je hebt én je leert hoe je die de baas kunt blijven. Oftewel, je komt emotioneel én rationeel meer in balans.
  • Het helpt depressie te verminderen of zelfs te voorkomen. Sterker nog: je wordt er hartstikke happy van!
  • Het maakt je stressbestendiger.
  • Je slaapt beter, doordat het de kwaliteit van je slaapuren verbetert.
  • En niet te vergeten: het geeft meer energie!

 

Ben je mega druk op je werk? Doe de rookpauze-meditatie

Gaan je collega’s een sigaretje roken? Mooi! Benut die tijd voor een snelle meditatie op de wc. Ga rechtop zitten op de wc-bril. Zet de wekker in je telefoon op 3 minuten en sluit je ogen. Door simpelweg op je buikademhaling te focussen, gaat de energie van je brein naar je lijf. Gevolg? Je lichaam ontspant, je concentratie verbetert en je wordt creatiever.

Kan je humeur wel een opkikker gebruiken? Doe de bliss-meditatie

Bliss betekent blijheid. Door aan positieve dingen te denken of aan dingen waar je dankbaar voor bent, reset je het brein en lukt het beter om afstand te nemen van je sombere gedachten. Sijbrand Maal: “Als je aan iets denkt, heeft dat invloed op je lichaam: positieve gedachten hebben een positief effect. En andersom ook: als je een pijntje in je lijf voelt, triggert dat een gedachte in je hoofd. Richt je aandacht op positieve gedachten. Dan is er minder ruimte voor overige, negatieve gedachten.”

Is multi-tasken je lust en je leven? Doe de NU-meditatie

Je hebt zo’n tachtigduizend gedachten per dag. Die zijn vooral gericht op het verleden of de toekomst. Met deze meditatie maakt je even pas op de plaats en breng je je aandacht in het nu. Wat hoor je? Wat voel je? Neem dit waar, zonder er een oordeel over te hebben. Meditatiedocent Sijbrand Maal: “Gedachten die toch opkomen, geef je geen aandacht. Je richt je meteen weer op de geluiden, geuren en gevoelens die er nu zijn. Jij bepaalt waar je je aandacht op richt. Zo komen je gedachten tot rust en dus ook je lichaam.”

Onrustig? Doe de zoem-meditatie

Je lichaam ontspant door de trillingen van het neuriën. Ga in een prettige houding zitten met rechte rug. Adem diep in door je neus. Op de rustige uitademing (zo lang als je kan) laat je met geopende lippen de klank ‘o’ als een lage bastoon uit je onderbuik komen. Vervolgens volgt in een vloeiende overgang de letter ‘u’ (klinkt als ‘oe’!) uit je borst. Bij het laatste restje adem, zoemt de ‘m’ in je hoofd. Drie keer zo lang mogelijk ‘aum-en’ heeft al effect! De klank ‘aum’ was volgens de Indiase cultuur het eerste geluid dat heeft bestaan. Met deze oerklanken zoem je jezelf weer terug in balans.

 Zit je er emotioneel gezien doorheen? Doe de balans-meditatie

Dit is een lastige meditatie, maar hoe vaker je hem doet, hoe beter je erin wordt en hoe meer controle je erover krijgt. Echt de moeite waard dus! Het werkt zo: probeer je gedachten los te koppelen van je emoties. Zit je met een vervelende opmerking van een vriendin of collega in je maag? Laat die persoon voor wat het is en bedenk: Welke emotie voel ik? Waar voel ik dit in mijn lichaam? Wat voel ik? Bijvoorbeeld een brok in de keel, steen in je maag, druk op de borst of zelfs tintelingen? Sijbrand Maal: “Emoties worden gevoed door de gedachten en oordelen die je hierover hebt. Als je de emoties observeert en alleen erváárt, word je er niet door opgeslokt en ebben ze sneller weg.”

 

Het hele artikel, met nog veel meer easy mini-meditaties, staat in Vriendin 23.

IMG_6355 IMG_6356

Geef als eerste een reactie