14 gezonde vakantiegewoontes om mee naar huis te nemen

Na de vakantie pak je oude patronen vaak zo weer op. jammer, want sommige dingen die je aan de costa of rivièra deed, zijn meer dan goed voor je gezondheid. Zoals deze!

 Slow living 

Op vakantie leef je vaak in een lagere versnelling. En dat is goed, want door alsmaar in de 5de versnelling door te denderen, activeer je de productie van stresshormonen (cortisol, adrenaline). Hierdoor voel je je opgejaagd en kies je eerder voor kortetermijnoplossingen. Zoals ongezonde tussendoortjes als je trek hebt.

Zo doe je het thuis: reserveer elke dag minstens een kwartier voor jezelf om te doen waar jij behoefte aan hebt. Maak een wandelingetje, bereid op je gemak een gezonde, verse lunch, dagdroom met een kop thee of lees in een inspirerend boek.

TIP: in het boek Slow van Carl Honoré lees je manieren om slow living toe te passen. Ook leuk: de versie over het ‘slow’ opvoeden van kinderen: Slow kids.

 

Luister (of maak) muziek

Onderweg in de auto, op het strand waar je je Spotify-playlist beluisterde, of op het plein in dat leuke dorpje waar elke avond een liveband speelde… Je hebt deze zomer vast meer naar muziek geluisterd dan je normaal gesproken doet. En dat is goed, vertelt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, want: “Muziek ontspant en wekt positieve gevoelens op.”

Zo doe je het thuis: behalve dat je vaker de tijd kunt nemen om naar muziek te luisteren, kun je ook zélf muziek gaan maken. “Dat houdt je hersenen namelijk fitter, actiever en gezonder dan alleen muziek luisteren, doordat het de hersenverbindingen tussen de linker- en rechterhersenhelft activeert”, aldus Scherder.

TIP: Lees Erik Scherders inspirerende boek: Singing in the brain.

 

Leg’m lager, die lat

Wanneer je vrij bent, ligt de nadruk meer op genieten (de welbekende relaxmodus) en minder op presteren. De lat ligt dus simpelweg wat lager.

Zo doe je het thuis: wees niet te streng voor jezelf als dingen anders lopen dan gepland. Je best doen is goed genoeg. De lat iets lager leggen, kan ook door je agenda minder vol te plannen.

 

Digitale detox

Oké, een potje badmintonnen doe je niet zo snel op straat, maar een avondje iets anders doen dan naar tv, laptop of telefoon kijken, is zeker goed om thuis vol te houden. Uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek blijkt dat we dagelijks gemiddeld 3 uur tv kijken. En we zijn elke dag 5 kwartier aan onze telefoon kwijt (jongeren zelfs 3 tot 6 uur!) volgens een peiling van EenVandaag. Mede daardoor zitten we veel te veel, met als gevolg meer kans op overgewicht, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Zo doe je het thuis: schrijf een paar fijne dingen op die weinig energie kosten en waarbij je níet zit, zoals dansen, wandelen of koken. Vervang een avondje tv-kijken voor iets uit je feelgood-lijst.

Tip én uitdaging: Spreek met jezelf (en je gezin) af in welke ruimte(s) in huis de telefoon een week lang ‘verboden terrein’ is.

vriendin2   vriendin3   

 

Lees het hele artikel in Vriendin 35

 

Geef als eerste een reactie