De 10 grootste fabels over gezond eten

Er zijn veel beweringen over gezonde voeding, en sommige spreken elkaar nog tegen ook. Wat is waar en wat is onzin? Vriendin zocht het voor je uit.

FABEL 1 Fruitsap is gezond

Fruit kun je het beste in vaste vorm eten in plaats van het sap te drinken. Door de hele vrucht te eten (of deze in z’n geheel in de blender te verwerken voor je smoothie) krijg je ook de vruchtvezels binnen. De vezels zorgen ervoor dat de suikers in het fruit langzaam aan je bloed worden afgegeven. Dit zorgt weer voor een stabieler energiepeil, waardoor je geen after-diner-dip of extra snaaitrek krijgt. Bovendien zorgt het kauwen ervoor dat je sneller een verzadigingsgevoel krijgt en je eerder stopt met eten. Vivian Meijer: “Eigenlijk alle fruitsapjes in de supermarkt bevatten te weinig of geen vezels en kun je dus beter niet kopen. Als er op de verpakking smoothie staat, zitten er wél vezels in.” Daarbij zit er in vruchtensap vaak mega veel suiker. Ook niet bepaald healthy.

FABEL 2 Zoete aardappel is beter dan de gewone aardappel

Zoete aardappel (bataat) wordt ten onrechte de hemel in geprezen. Het zou de bloedsuikerspiegel (en dus je energielevel) meer in balans houden dan de gewone aardappel, maar dat is niet waar. In zoete aardappel zitten zelfs méér koolhydraten en calorieën dan in de gewone pieper! Vivian Meijer: “De fabel is waarschijnlijk ontstaan doordat er in de zoete aardappel net iets meer calcium, vitamines, vezels en magnesium zit.” Conclusie: de ene is niet beter dan de andere en beide passen in een gezond eetpatroon. (Tenzij je er grote klodders mayonaise op doet natuurlijk.)

FABEL 3 Melk is goed voor elk

Melk is zeker geen vergif, maar véél melk drinken, vergroot het risico op botontkalking (osteoporose), oftewel breekbare botten. Ditzelfde geldt voor andere zuivelproducten als yoghurt en kaas, zo blijkt uit onderzoek van de Harvard Medical School. Maar liefst 1 op de 3 vrouwen boven de 50 jaar krijgt te maken met botontkalking. Dit kun je helpen voorkomen door niet meer dan twee zuivelporties (maximaal 450 ml) per dag te nemen. Diëtist Vivian Meijer, van DieetPlaneet: “Als je liever geen koemelk drinkt, kun je deze het beste vervangen door ongezoete sojamelk, omdat dit qua voedingswaarden het meest overeenkomt met koemelk. Amandel- en rijstdrank kan ook, maar hierin zitten minder voedingsstoffen.”

Tip: Wissel volvette zuivelproducten af met de magere of halfvette variant. Vetarme varianten zijn beter voor je cholesterol, maar hierin is het eiwitgehalte ook hoger. En hoe hoger het eiwitgehalte, hoe meer calcium er in je lichaam verloren gaat. Gevolg? Meer kans op broze botten.

FABEL 4 Probiotica-drankjes boosten je gezondheid

Yakult, Vifit, Activia, Actimel, je kent ze wel. Het zuivelschap in de supermarkt staat er vol mee. En allemaal claimen ze dat ze extra gezond zijn voor je gezondheid, dankzij de speciale bacteriën die eraan zijn toegevoegd. Maar je raadt het al: dat zijn ze niet. De bacteriën in deze kunstmatige yoghurtjes zitten net zo goed in gewone yoghurt. Het maakt dus geen verschil of je deze dure probiotica-producten koopt of gewone yoghurt. En ook fruit, volkorenbrood en groenten hebben hetzelfde gunstige effect op je maag en darmen. Een goede darmwerking is van veel meer factoren afhankelijk, dat krijg je niet alleen door een slokje yoghurtdrink. Je leest er alles over in het nieuwe boek ‘Zin en onzin in de supermarkt’, van Loethe Olthuis. Hierin staat ook dat één glas wijn per dag de kans op een hartinfarct, dementie en diabetes type 2 verkleint. En dat energiedrankjes niets anders zijn dan frisdrank met cafeïne en heel veel suiker.

FABEL 5 Hoe donkerder het brood, hoe beter

De donkere kleur in bruin brood ontstaat vaak door toevoeging van geroosterde mout of gebrande suiker. Dan ziet het brood er gezonder uit, terwijl dat het niet per se is. Bruinbrood is dus niet altijd gezonder dan witbrood. Vivian Meijer: “Let vooral op of er op de verpakking het woord volkoren staat. Dat mag er alleen op staan als ook echt de hele graankorrel in het product verwerkt is. Met vier sneetjes volkorenbrood per dag zit je gebakken.” Volkoren- en roggebrood zijn verreweg het gezondst. Speltbrood is een oer-tarwe: een graansoort dat door de eeuwen heen geen technische verbeteringen heeft ondergaan. Het is makkelijker verteerbaar voor mensen met darmproblemen, maar  verschilt  weinig van gewoon bruinbrood. Teff brood is glutenvrij, verkrijgbaar bij de grotere natuurwinkels. Dit brood bevat meer eiwitten dan  gewoon brood en wordt gemaakt van de zogeheten Teff-graankorrel. Mede daardoor is het supergezond.

 

De andere 5 fabels (over detoxen, superfoods, vetten, koolhydraten en citroenwater) lees je in Vriendin 33.

img_7026     img_7024

 

 

 

Geef als eerste een reactie