De 7 gouden regels voor gezond eten

Er bestaat veel onduidelijkheid over voeding. Wat is nu écht gezond en wat kun je beter niet eten? Dit zijn de 7 vuistregels over gezonde voeding.

Eet niets wat je oma niet zou herkennen als voeding

Natuurlijk, je oma zet ook koekjes op tafel. en ze weet heus wel wat een Big Mac is. Maar lasagne maakt ze vast van verse ingrediënten, terwijl je tegenwoordig in de supermarkt instant-lasagne uit het koelschap kunt pakken. bedenk daarom: wat je oma zou herkennen als (goed) eten, herkent ook jouw lichaam als voeding. hierin zitten namelijk stoffen die je lichaam kan omzetten in belangrijke bouw- en brandstoffen. Voedingsdeskundige Maurice Leeffers: “Eet liever geen fastfood en kant-en-klaarmaaltijden. Dit is bewerkt fabrieksvoedsel en hoe meer een product bewerkt is, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan.”

De oplossing: Je kunt beter een biefstuk eten (1 stuk vlees) dan paté of worst (een bewerkte variant). En een avocado is gezonder dan een potje guacemole met al zijn toevoegingen. Kies voor voeding die je vroeger ook kon krijgen bij de kruidenier, bakker, groenteman en vishandel: witvis, eieren, volkoren- en roggebrood, zilvervliesrijst, fruit, groenten, peulvruchten, noten.

Kies vaker voor vetrijke vis

Vis zit boordevol omega 3. net als omega 6 (in alle vaak gebruikte kookoliën, behalve olijfolie) zijn dat essentiële, goede vetten. Omega 9 (in olijfolie, hazelnoten, avocado en eieren) is ook goed, maar minder essentieel. Nou krijgen we van omega 6 meestal te veel binnen, want olie zit in alle gebakken snacks en koek. En alléén als je omega 3 en 6 in gelijke hoeveelheden binnenkrijgt, is je lichaam in staat om daarmee ook andere belangrijke lichaamsstoffen aan te maken. Dit lukt niet als die verhouding uit balans is. En dat verstoort weer andere lichaamsprocessen, zoals je stofwisseling.

De oplossing: Eet 2 à 3 keer per week vette vis: makreel, haring, sardientjes, zalm, paling. En laat zoutjes en koekjes zo veel mogelijk liggen.

Breng variatie aan op je bord

Je denkt misschien dat je gezond bezig bent als je de ene keer ontbijt met boterhammen en de andere keer met crackers. Maar voor je lichaam is dit hetzelfde, namelijk allebei tarwe. Daardoor kunnen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan.

De oplossing: Den ook eens aan brood en ontbijtproducten van andere graansoorten, zoals gerst, spelt, rogge en haver.

 

De rest van de tips staan in Vriendin 6.

Vriendin pag 71 Vriendin pag 72

Geef als eerste een reactie