De nieuwste foodtrends: mocktails, popsicles, regenboogpasta.

Van pasta in alle kleuren van de regenboog tot springrolls met fruit. de nieuwste food-trends.

Feelgood fastfood

Er is meer bewustzijn omtrent voeding dan ooit tevoren: we bestuderen etiketten en verpakkingen uitvoerig en willen weten waar ons stuk vlees vandaan komt. Daarbij zoeken we vaak naar de middenweg tussen gezond en feelgood-fastfood. Ja echt, zondigen mag, maar dan wel bewust en het liefst zo gezond mogelijk. En af en toe iets minder verantwoords moet ook best kunnen, zoals flammkuchen, een wijnte (te veel) of friet met huisgemaakte truffelmayo. Kortom, genieten staat weer hoger op de menukaart.

Skip the greens: eet zwart

Als tegenhanger van de kleurrijke unicorntrend is er zwart voedsel: zwarte pasta’s, zwart brood, zwarte knoflook. Het ziet er misschien wat verbrand uit, maar zwart voedsel hoeft zeker niet ongezond te zijn. Neem zwarte knoflook: die bevat twee keer zoveel antioxidanten als witte en is dus dubbel zo gezond. Dankzij het stofje S-Allycyssteine worden antioxidanten sneller en makkelijker in het lichaam opgenomen. Nog meer goed nieuws: zwarte knoflook geeft de volgende dag géén knoflookkegel.

Veggie je lifestyle

Volgens culinair journalist Daan Faber (van Mister Kitchen) is de groene keuken dé trend van dit jaar. En dan vooral de veganistische keuken. Faber: “Minder of geen vlees en vis eten is niet alleen gezond, maar ook een must voor het milieu. Gelukkig wordt vlees steeds meer een luxeproduct, dus geen dagelijkse kost.”

Woensdag weed-dag

Een perfect alternsatief voor vlees en vis zijn algen en zeewier: lekker en knettergezond. Zeewier is de groente uit zee én een echt Nederlands product. Het is rijk aan eiwitten, omega-3, calcium en ijzer. Deze stoffen zitten ook in dierlijke producten, zoals vlees en vis.

Vegan-expert en foodie Lisette Kreischer: “Het beste is om 50 gram verse zeewier per dag te consumeren. Maar begin eenvoudig door het één keer per week aan je maaltijd toe te voegen. Bijvoorbeeld in een salade, pasta of op een pizza.” Er zijn steeds meer producten met zeewier verkrijgbaar, zoals chocola met algen of tofuballetjes met zeewier. En vanaf eind mei kun je voor je portie zeewier terecht bij The Dutch Weed Shack in Amsterdam, de plantaardige variant van McDonald’s. Hier hebben ze een veggie alternatief voor fastfoodsnacks als shoarma (sea-warma), hotdog (Dutch Weed Dog), fish-and-chips (Wish N Chips) en de hamburger (Dutch weedburger).

Jenever is de nieuwe gin tonic

Jonge Jenever is niet meer het afzakkertje van opa. Het is de nieuwe gin tonic. Jenever is lekkere met bijvoorbeeld cola, tonic, gemberbier en ginger-ale. Een ander populair drankje waarmee je op het terras gezien mag worden, is vermout. Met een promillage tussen de 14,5 en 21 procent is dit het pittige en kruidige zusje van wijn. Er zitten tientallen kruiden in, waaronder alsem (vermouth in het Frans). Zonder dit kruid mag het drankje geen vermout heten. Net als wijn zijn er verschillende soorten vermout, die in smaak variëren van zoet (witte vermout) tot droog (rode vermout). De voordelen? Het is goedkoper dan een gin-tonic en laat zich net zo makkelijk mixen.

Wat drink je als jeniet drinkt’?

Als bob ben je niet alleen chauffeur maar zit je ook bovenop de trend van geen alcohol drinken als uiting van een gezonde en zelfbewuste lifestyle. Maar ja, wat drink je dan? De meeste frisdrank is te zoet en na een week komen de spa rood en thee je neus uit. Pimp ter afwisseling het water met fruit en kruiden, zoals wat schijfjes sinaasappel en aardbeien, een paar takjes munt en klaar is je healthy dorstlesser. Ook Ginger Ale is een lekkere optie. In een wijnglas met een schijfje citroen en takje verse munt en je fancy drankje is klaar. Iets experimenteler: een stukje houtskool in je karaf met water. De kool zuivert het water van gifstoffen en geeft mineralen af.

En feestelijk uitpakken doe je met deze twee makkelijke mocktails:

Appel-mojito (2 glazen)

Doe 3 limoenen (in stukjes) en 10 tot 15 muntblaadjes, 1 appel en 2 kiwi’s in de sapcentrifuge. Schenk het koolzuurhoudend water erbij. Schenk in glazen met een paar ijsblokjes en steek er een rietje in.

Bron: Jamie Magazine

 

Het hele artikel staat in  Santé mei 2017.

PS: En lees dan meteen ook mijn artikel op pagina 12 t/m 17: het dossier: Manage je natuurlijke energie.

IMG_5875 IMG_5876 IMG_5877

 

Geef als eerste een reactie