Zo krijg je je taille terug

Hoe kan het dat sommige mensen alles kunnen eten en toch een slanke taille hebben? Hier lees je waardoor dat komt én hoe je je taille weer terug kunt krijgen.

Wat je moet weten over buikvet

Lichaamsvet wordt op twee manieren opgeslagen: als onderhuids vet op de bekende probleemzones zoals de benen en billen en als orgaanvet in de buik, rond je hart, maag, longen en lever.

Prof. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog (hormoondeskundige), legt uit: “Het vet op de heupen vinden we vaak niet zo mooi, maar voor je gezondheid is het niet echt schadelijk. Orgaanvet is wél iets om op te letten. Orgaanvet zit als vet rond je taille en kan je hormoonsysteem overhoop schoppen. Bovendien maakt buikvet ontsteking-stofjes aan. Deze stofjes beïnvloeden je brein, waardoor je je somberder of minder fit kan voelen en waardoor je eetlust en stofwisseling verstoord raken. Zelfs met een beetje love-handels is het goed om je eet- en leefpatroon onder de loep te nemen.” Er zijn meerdere oorzaken van buikvet.

Oorzaak: Stress

Een belangrijke boosdoener van te veel buikvet is het hormoon cortisol. Maar… cortisol heb je ook nodig. Het is essentieel voor een normale suiker- en vetstofwisseling, het slaap- waakritme en voor een goede weerstand. En het regelt dus de vetopslag in het lichaam, vooral rond de taille.

Liesbeth van Rossum: “Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat je lichaam dit tijdens stressvolle situaties extra aanmaakt. Een stresssituatie is voor het lichaam niet alleen psychische spanning, maar kan ook ontstaan door ongezonde voeding of chronische pijn. Cortisol spoort dan vetcellen rond je taille aan om te groeien en om zich te vermeerderen. Daarbij geeft cortisol door stress een seintje aan je brein dat je trek krijgt in vetrijk voedsel en je meer gaat eten. Tegelijkertijd laat cortisol je spieren slinken, terwijl spieren juist de calorieverslinders van je lichaam zijn. Sommige mensen zijn iets gevoeliger voor cortisol. Ze maken gemiddeld meer vetmassa aan rond de buik. En bijna 10 procent van de bevolking is minder gevoelig voor cortisol. Dit zijn vaak mensen met een slanke taille en die veel kunnen eten zonder dat ze dat op de weegschaal terugzien.”

Zo krijg je je taille terug: Leer beter omgaan met stress. Wat helpt, verschilt per persoon. Voor de een helpt een ontspanningsmassage, mediteren of yogaoefeningen. En voor een ander heeft sporten, wandelen of een avondje lachen met vrienden een ontspannend effect.

 

Oorzaak: Slaapgebrek

Na een paar nachten niet goed slapen, wordt je stresssysteem geactiveerd: je cortisolgehalte schiet omhoog. Dat zorgt weer voor extra vetopslag rond je taille. Ook de honger- en verzadigingshormonen worden erdoor verstoord, waardoor je meer snacktrek krijgt.

Liesbeth van Rossum: “Als je middenin de nacht gaat snacken, omdat je bijvoorbeeld een nachtdienst draait, verstoor je je honger- en verzadigingshormonen. Gevolg? Nog meer trek in (ongezond) voedsel. Tja, een tegeltjeswijsheid die nog altijd opgaat voor een slanke taille is rust en regelmaat.”

Zo krijg je je taille terug: Voorkom slaapachterstand door ’s avonds bijtijds naar bed te gaan en ’s ochtends níet te snoozen. Snoozen verstoort namelijk de gewenning van je lichaam aan snel en fit opstaan. Dus doe de wekker meteen uit en het licht aan. Of schuif de gordijnen open als het buiten al licht is. (Dag)licht triggert je biologisch systeem, zodat je wakker wordt. En zorg dat je vóór half 10 ’s ochtends iets eet, want je ontbijtje is, net als licht, ook een van de wekkers voor je biologische klok en helpt je om fris wakker te worden.

Andere oorzaken die in het artikel genoemd worden zijn: je leeftijd, medicijngebruik en je eetgewoontes. Maar ook je eigen gedachten.

 

Oorzaak: Je eigen gedachten

Denken aan eten, maakt hongerig. Prof. Liesbeth van Rossum: “Door levendig te denken aan bijvoorbeeld zoetigheid, trigger je de aanmaak van hongerhormonen, zoals ghreline. Daarbij stijgt je insulinepeil en daalt je suikergehalte, met als gevolg dat je trek krijgt in iets zoets.” De kans is groot dat als je daarna boodschappen doet, je met zoete snacks in plaats van een salade thuiskomt.

Zo krijg je je taille terug: Door te denken aan eten, voorprogrammeer je je brein. Maar het werkt ook de andere kant op: door te denken aan snacks die goed voor je zijn, ben je eerder geneigd om gezondere keuzes te maken. Je kunt je gedachten als het ware de gewenste kant op sturen. Hoe? Bedenk van tevoren dat je dat koekje bij de koffie overslaat. Hiermee kun je de gewoonte doorbreken om altijd een koekje bij de koffie te nemen.

Wat ook helpt, is om aan andere dingen te denken dan aan eten. Concentreer je op iets dat je insulineaanmaak niet triggert, zoals het bespelen van een muziekinstrument of lees een boek. Of maak na het eten een korte wandeling in plaats van nog iets lekkers te nemen. Doe je dit in koude buitenlucht? Dan heeft het als extra voordeel dat je ook nog eens je verbranding stimuleert.

 

Lees ook hoe je je taille het beste kunt trainen. Het klinkt onlogisch, maar om je taille te trainen kun je het beste been- en bilspieroefeningen doen. Waarom? Omdat dit één van de grootste spiergroepen van het lichaam zijn en je daardoor de meeste calorieën verbrandt. Met planken train je je buikspieren (core) het beste. 

En een mini-test om erachter te komen of je teveel buikvet hebt en dus aan de bak moet…

img_0099 img_0100

 

 

Geef als eerste een reactie