Altijd trek? Reset je hongergevoel

Heb jij altijd trek? Of vind je het lastig om te stoppen met eten? Met een paar slimme trucs kun je je hongergevoel resetten en ben je beter bestand tegen alle lekkernijen van de feestdagen.

De strijd tegen snaaitrek

Je hongergevoel wordt geregeld door het hongerhormoon leptine, het verzadigingshormoon ghreline en door insuline. Als deze drie hormonen uit balans zijn, raakt ook je hongergevoel ontregeld. Dan kan het zijn dat je de hele dag trek hebt, heel veel zin hebt in zoetigheid of dat je moeilijk kunt stoppen met eten. Herkenbaar? Goed nieuws, want je kunt jouw honger- en verzadigingshormonen resetten met de juiste voeding, beweging en ontspanning. Maar ook simpelweg door de eetprikkels uit je omgeving te verminderen.

Je weet dat je hongergevoel gereset is als:

  • Je energiek bent en je je goed voelt.
  • Je een schaal met pepernoten, kerstkransjes en oliebollen redelijk makkelijk kunt weerstaan.
  • Als je minder last hebt van een onzuivere huid, PMS klachten, vermoeidheid of humeurschommelingen.

 

RESET JE HONGERGEVOEL VAN BINNENUIT

  1. Kies hormoonvriendelijke voeding

Door het eten van snelle koolhydraten (speculaasjes, marsepein, brood, pasta, crackers, gluten) stijgt je bloedsuikerspiegel snel (de bekende suikerkick). Andere hormoonónvriendelijke voedingsstoffen zijn: zuivel, E-nummers (kant-en-klare sausjes- en maaltijden zoals soep), alcohol en geraffineerde suikers (koek, snoep, gebak). 

Hormoon- en gewichtsexpert Francisca van den Berg: “Eet zo gevarieerd mogelijk. Dus liever niet brood als ontbijt én lunch plus pasta als avondeten. Maar wissel het af met een eitje of salades. Eet vooral groentes, vezels, goede vetten en eiwitten om je hormonen in balans te houden. En drink voldoende water.” Goede vetten vind je onder andere in roomboter, avocado, noten en zaden.

 

  1. Eet niet te veel verschillende dingen

Tijdens de feestdagen eet je al gauw te veel en te vaak. Want tja, alles is even lekker en je wilt alles proeven. Als je daar twee dagen aan toegeeft, heb je op dag drie ook meer zin om te snoepen. Zo snel wen je eraan. Vivian Reijs meent dat je beter ook niet te veel verschillende smaaksensaties in één maaltijd kunt nemen. Hoe groter het aanbod van eten (zoals bij een lopend buffet, grand dessert of high tea), hoe meer je geneigd bent om ervan op te scheppen en jezelf te overeten. Je kunt beter kiezen voor een stukje vlees, vis of kip met veel groente en een lekkere salade en zoete aardappelen. Liever dan brood, pastasalade, veel sausjes en toetjes.

 

RESET JE HONGERGEVOEL VAN BUITENAF

Het klinkt misschien gek, maar via je zintuigen kun je instant trek in iets lekkers krijgen: je ruikt versgebakken koekjes en krijgt er meteen zin in. Je hoort een collega een zak chips of drop openmaken en ineens besef je dat je ook trek hebt. Door je zintuigen minder te prikkelen, wordt je hongergevoel ook minder getriggerd. Zo doe je dat.

 

  1. Verleg je focus op gezond

Als je kinderen hebt (of een lekkerbek als man) heb je waarschijnlijk altijd wel iets lekkers in huis. Scan je keukenkastjes en de voorraadkast niet met de gedachte: waar heb ik zin in? Of: Dit mag ik niet. Maar verleg je focus door je af te vragen: wat kan ik eten dat mijn lichaam goed doet? Zo krijg je een andere, gezondere kijk op voeding en lok je geen eetbui uit. Dat komt doordat je met de eerste focus jezelf van alles ontzeg (zelfmedelijden). En met de nieuwe focus kies je voor wat het beste is voor jou (zelfwaardering).

Tip: Gooi niet meteen je hele eetpatroon om, maar neem kleine stapjes. Begin met een gezond ontbijt. Dan heb je de rest van de ochtend geen heftige eetdrang meer. Goed ontbijten doe je bijvoorbeeld met havermout met rood fruit (of blauwe bessen), walnoten en een klontje roomboter. Of nog beter: een groene smoothie met veel groenten, een beetje fruit en avocado.

 

Ik interviewde Vivian Reijs. En ze stuurde, heel lief, haar nieuwste boek op.

“Ik had jarenlang last van hormonale klachten: voelde me energieloos, had twee weken per maand heftige menstruatieklachten en ik had een bijnierenuitputting. 

Als je hormonen uit balans zijn, ben je het zelf ook en heb je minder controle over je eetgedrag. Door verschillende studies te volgen en uit te proberen waar mijn lichaam wel en niet goed op reageerde, leerde ik hoe ik mijn lichaam en ongezonde eetgewoontes kon resetten.

Met mijn boek ‘Herstel je hormonen in 10 stappen’ wil ik zoveel mogelijk vrouwen helpen om hun hormonen, energie, hongergevoel en figuur te herstellen. Als je de tien stappen die ik in mijn boek beschrijf volgt, voel je je na dertig dagen al veel gezonder en fitter. Ideaal om te doen vlak voor de feestdagen. Maar ook wanneer je een stressvolle periode hebt of slecht slaapt, kun je veel doen om het niet op een eten te zetten. 

Als ik een paar nachten slecht geslapen heb – mijn zoontje van 2,5 jaar is een onrustige slaper – ben ik kribbiger en gevoeliger dan anders en heb ik meer neiging om te snoepen. Om daar niet altijd aan toe te geven, kies ik bijvoorbeeld gezonde comfortfood, zoals een smoothie van groente en fruit of een groot stuk rauwe chocola. Dan heb ik toch iets zoets en voedzaams, zonder dat mijn hormonen overhoop raken.”

Bekijk hier het backstage-filmpje met vivian-reijs van een gedeelte van het interview. (Je ziet hoe ik een video opneem voor Vriendin magazine online…)

schermafbeelding-2018-11-21-om-17-02-21

Lees het hele artikel in Vriendin 46!

img_3542 img_3543 img_3544

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie