Zo kom je van je blaasontsteking vanaf

1 op de 5 vrouwen heeft (chronische) blaasontsteking. Zo kom je ervan af!

Herken je het gevoel dat je iedere 5 minuten moet plassen? Ongeveer de helft van alle vrouwen heeft minimaal 1 keer in haar leven een blaasontsteking. En 1 op de 5 vrouwen heeft er zelfs regelmatig last van. Lees hier wat je eraan kunt doen en – nog belangrijker – hoe je het kunt voorkomen.

Check: heb jij een blaasontsteking?

De meest voorkomende klachten zijn pijn in de onderbuik of onderrug. En je hebt het gevoel dat je om de vijf minuten naar de wc moet, maar eenmaal op het toilet komt er nauwelijks wat uit. Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. De urine kan troebel zijn (melkachtig van kleur), kan sterk ruiken en soms zit er bloed bij.

Met een thuistest kun je checken of je een blaasontsteking hebt. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing goed door. Doe het teststrookje in een potje met (ochtend)urine en haal het er na 60 seconden (en in ieder geval niet later dan 90 seconden) weer uit. Vergelijk vervolgens de kleuren met de voorbeelden op het doosje. Laat je het strookje langer zitten, dan blijven de kleuren veranderen, wat de uitslag minder betrouwbaar maakt. De zelftest is zonder doktersrecept verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Twee oorzaken van (acute) blaasontsteking (plus oplossingen!)

  • Oorzaak: Vrijen

Tijdens het vrijen kunnen er bacteriën in de blaas terecht komen. Niet echt een opwindende gedachte, maar door het penetreren kunnen er bacteriën door de plasbuis in de blaas geduwd worden.

Oplossing: Plassen na afloop

Zeker als je regelmatig last hebt van een blaasontsteking is het raadzaam om na het vrijen naar de wc te gaan om te plassen. Op die manier spoel je de eventueel binnengekomen bacteriën er meteen weer uit.

  • Oorzaak: Onjuiste plastechniek

De plasbuis heeft (zowel bij mannen als bij vrouwen) aan het begin een kringspiertje dat lekkages en ongewenst plassen tegengaat. Op het moment dat je plast, ontspant deze kringspier zich en spannen de spieren in de blaaswand zich samen. Vooral met een verkeerde plashouding kan het gebeuren dat er soms een restje urine in de blaas achterblijft na het plassen.

Oplossing? Neem de tijd op het toilet

Stel het toiletbezoek niet uit, maar ga zodra je aandrang voelt. Lees gerust sociale media op de wc. Want als je gehaast plast, kan de blaas zich minder makkelijk legen. Helemaal uitplassen dus!

En zíttend plassen verkleint de kans op een blaasontsteking, omdat in deze positie de blaas zich makkelijker kan legen.

 

Feit Vaak last van een blaasontsteking? Vervang het bad dan voor de douche. Dobberen in een ligbad van 37 graden vinden bacteriën namelijk ook verrukkelijk.

Feit Om blaasontsteking te voorkomen, zou je lichaam 1 ½ tot 2 liter urine per 24 uur moeten maken. Houd bijvoorbeeld een plasdagboek bij waarin je noteer hoeveel je in 24 uur plast (met hulp van een maatbekertje). Dit is nuttige informatie voor de huisarts.

Fabel Een hardnekkige fabel is dat je blaasontsteking kan krijgen door het dragen van korte rokjes. Dat is niet waar. En ook niet door kou.

Fabel Vergroot je de kans op blaasontsteking door het verschil in zuurgraad van mannen en vrouwen? Nee. Blaasontsteking kan wel ontstaan na het vrijen, maar dat heeft met bacteriën te maken.

Lees het hele artikel in Vriuendin magazine nr 45.

Blaasontsteking 1 Blaasontsteking 2 Blaasontsteking 3

Geef als eerste een reactie