Mindful eten

Betrap jij jezelf er weleens op dat je een maaltijd gedachteloos naar binnen werkt? Zonde! Mindful eten is veel beter voor je. En helemaal niet zo ingewikkeld.

Met al je zintuigen

Mindful eten is het tegenovergestelde van eten op de automatische piloot. Het is eten met aandacht. Dat doe je door je zintuigen te gebruiken. Doe alsof je het nog nooit gegeten hebt en wees nieuwsgierig: welke smaken proef ik? Welke textuur voel ik in mijn mond? Hoe ruikt het? Hoe klinkt het als ik erop kauw? Zo wordt eten weer een beleving.

Diëtist en voedingspsycholoog Netty van Kaathoven: “Probeer de natuurlijke signalen van je lichaam weer te erkennen. Hoerdoor voel je beter wat, hoeveel én waarom je eet. Deze bewustwording vermindert ook je behoefte aan ongezonde snacks en overeten.”

Ruim 70 procent van wat je eet, doe je op de automatische piloot. Bijvoorbeeld omdat je het toevallig bij je hebt of omdat anderen eten.

Netty van Kaathoven: “Als je steeds afgeleid wordt, mis je misschien het signaal van verzadiging. Maar je hoeft echt niet de hele maaltijd mindful te eten. Wanneer je een paar happen met iets meer aandacht eet, vergroot dit al je smaakbeleving en verzadiging.

Hoe bewust eet jij? Doe de test!

  1. Eet je vaak te snel? Ja/nee
  2. Eet je regelmatig te veel omdat je de verleiding niet kunt weerstaan? Ja/nee
  3. Eet je vaak te veel omdat je niet voelt wanneer je verzadigd bent? Ja/nee
  4. Doe je vaak andere dingen terwijl je eet? Ja/nee
  5. Je eet stiekem. Ja/nee
  6. Als je een schaal met lekkers ziet staan, heb je dan zin om meteen iets te pakken? Ja/nee

De uitslag

Als je vraag 1, 3, 4 en 5 met ja beantwoord hebt, eet je waarschijnlijk regelmatig onbewust te veel. Heb je vraag 2 en 6 beantwoord met ja? Dan ben je gevoelig voor directe eetverleidingen. Mindful eten is de oplossing. 

Win-win

Eten met aandacht zorgt ervoor dat je sneller een smaakverzadiging krijgt en dat dooreten minder lekker wordt. Wanneer je bewust de verschillende smaken proeft, wordt chips al snel te zout en gebak te zoet. 

Van Kaathoven: “Met wat vertragen en intenser proeven, ontdek je dat de smaakpapillen op je tong snel iets saai vinden. Ook je maag geeft 20 minuten na de eerste hap verzadigingssignalen af. Die mis je als je ondertussen je mail bijwerkt. En dus eet je meer.”

20 procent minder opscheppen omdat je eerder voelt dat je genoeg hebt gehad, scheelt gemiddeld 150 kilocalorieën. Lukt dit 4 van de 7 dagen? Dan betekent dat 4,5 kilogram minder per jaar.

Van emo-eten naar selfcare!

Ben jij een emotie-eter? Dan helpt mindfulness om je bewust te worden waarom je eet of snaaitrek hebt. Hoe? Stel jezelf de vraag of je eigenlijk wel honger hebt of dat je ‘gewoon’ last hebt van een emotie als spanning, vermoeidheid of verveling.

De voedingspsycholoog: “Een maaltijd begint bij je boodschappenbriefje of in de supermarkt. Mindful eten start ’s ochtends al wanneer je opstaat: hoe voel ik mij? Waar heb ik behoefte aan? Door welke gedachte wordt mijn eetbehoefte getriggerd? Wanneer is mijn maag voor 80 procent gevuld, zodat ik genoeg heb gehad?”

Dit artikel is gepubliceerd in Vriendin 48 – dec 2020

Geef als eerste een reactie